Wat is Responsive Webdesign?

23-4-2012 16-06-06Misschien ben je van dezelfde generatie als ik en herinner je je de browseroorlog nog tussen Internet Explorer en Netscape nog. Je zag toen vaak onderaan een website een mededeling "deze website wordt het best bekeken in resolutie..". Deze meldingen kom je vandaag de dag gelukkig niet meer zoveel tegen, gezien er in de loop der tijd steeds meer is toegewerkt naar een standaard. Maar toch, juist door de opkomst van mobiele media is de discussie weer meer dan eens relevant.

Een oplossing hiervoor die de afgelopen jaren veel is toegepast is om voor elk apparaat een aparte site te ontwikkelen. Door middel van een stukje code kan de website zien wat de resolutie van een bepaald apparaat is en de juiste website serveren. Zo zie je dan op een iphone een andere website als op een gewone computer. Vaak kan je de mobiele versies van een website herkennen door een M in het webadres. Een goed voorbeeld hiervan is de mobiele site van de NS.

Responsive Webdesign
Je kunt je voorstellen dat het op maat maken van een website voor ieder apparaat een tijdrovende en kostbare klus is. Ga maar na hoeveel verschillende mobiele apparaten er zijn, die hebben elk weer hun eigen resolutie (schermverhouding).

23-4-2012 16-18-12

Gelukkig is er nu een vele eenvoudigere methode om een website goed weer te laten geven op verschillende apparaten, namelijk Responsive Webdesign. Met Responsive Webdesign heb je maar een website, die op alle apparaten goed wordt weergegeven. Dit betekent niet dat je website anders werkt op elk afzonderlijk apparaat, nee het betekent alleen dat de website anders wordt weergegeven. De website kijkt op een slimme manier wat de afmetingen zijn van het scherm van je apparaat en past zich aan dit formaat aan. Hierbij kun je denken aan de grootte van de lettertypen, de afmetingen van plaatjes en de weergave van menu items.

Belangrijk is wel in acht te houden hoe de gebruiker omgaat met zijn apparaat, wat de specifieke kenmerken zijn van een apparaat en hoe de navigatiestructuren van het apparaat zijn. Op een smartphone is het namelijk veel gebruikelijker om ver naar beneden te scrollen dan op een gewone website. Bij Responsive Webdesign dient er dus op een intelligente manier gekeken te worden naar hoe de website op de verschillende resoluties weergegeven worden.